Belgische kust: Middelkerke: activiteiten

 

 

Fietsen

 

 

klik hier voor adressen fietsverhuur


De kaarten van diverse uitgestippelde fietsroutes zijn te koop in de dienst van toerisme van Middelkerke. De meeste fietsroutes maken gebruik van het knooppuntensysteem.

 

                 

fietsen langs de zeedijk om dan langs de duinen naar het hinterland over te steken

 

 

Fietsroute Middelkerke

afstand: 25km

Deze route die start in de badplaats Middelkerke verkent het prachtige polderlandschap. In amper 40 jaar veranderde Middelkerke compleet van uitzicht. Hoe was het vroeger en zijn er nog visuele restanten uit die periode? De Middelkerkenaars van toen verdienden er in de buurt hun brood met tuinbouw en strandvisserij. Vanuit hun huizen in de duinen trokken ze naar zee om garnalen te kruien en achter de duinenstrook werden de vruchtbare gronden bewerkt.

Langs de Duinenweg, richting Oostende, vind je nog zo’n typisch witgekalkt vissershuisje.

Dit vissershuisje uit de tweede helft van de 19de eeuw staat aan de Duinenweg in Middelkerke, in een uitgegraven stuk duin. Het lage huisje bestaat uit drie traveeën en twee staltraveeën onder een mank zadeldak, en een aanleunende lage stalling onder lessenaarsdak. De witgeschilderde en gecementeerde baksteenbouw rust op een groengeschilderde plint. Het groen- en witbeschilderd houtwerk is bewaard gebleven. In 1985 werd het huisje beschermd als monument.

 

klik hier als u de routekaart + info wilt bekijken

 

                 
witgekalkt vissershuis (fietsroute Middelkerke)
  kerk Stene (Rattevalleroute)

 

Rattevalleroute

afstand: 50km

Deze route start op de Zeedijk in Middelkerke - knooppunt 80. We fietsen richting Oostende tot knooppunt 52 waar we - net vóór Raversijde - de Zeedijk verlaten. Wat nadien volgt is een afwisseling van mooie polderlandschappen, kleine polderdorpjes, landbouwwegen, jaagpad langs het kanaal en een stukje oude trambedding. Wanneer het aan knooppunt 17 in Leffinge nog net iets te vroeg is om een terrasje mee te pikken, geen nood we komen straks terug, deze keer aan knooppunt 18 en we zijn opnieuw vlak bij het centrum van Leffinge. Vergeet ondertussen zeker niet om in Stene een kijkje te gaan nemen in de Sint Annakerk uit 1625 (zie ook de rubriek mooie kerken op onze website) en lees er over de bouw van een replica ( schaal 1/5 ) in een Japanse Building. Eens over de Leffingebrug rijden we door Slijpe, over de E40 en dan naar Mannekensvere. Vandaar gaat het opnieuw over de E40 naar de Rattevallebrug en keren we terug naar Middelkerke waar we al vlug de watertoren te zien krijgen.

 

 

Milieuroute

afstand: 34 km

Deze voert je naar de polderdorpen van de fusiegemeente Middelkerke. De zee, de duinen en het platteland zijn je bondgenoten. De route laat je tevens kennismaken met enkele milieuprojecten zoals moderne windmolens, een begrazingsproject in de duinen waarbij ezels worden ingeschakeld en het duingebied De Schuddebeurze dat door Natuurpunt wordt beschermd en beheerd. We vertrekken vanuit Westende, rijden richting Middelkerke- Bad en verkennen daarna de deelgemeenten Wilskerke, Leffinge, Slijpe en Lombardsijde.

In Leffinge kunnen we ook nog een bezoek brengen aan een oude molen in Groenhagestraat. De Groenhagemolen in Leffinge, beter bekend als de Rommelmolen,dateert van 1871. Tot 1986 werd ze uitgebaat door Omer Rommel, die ook nadien nog in het molenaarshuis woonde. In 2005 werden de molenromp, de mechanische maalderij en het bakhuis beschermd. In 1940 werden kap en gevlucht voorgoed verwijderd. Binnenin bevinden zich nog enkele onderdelen van het maalmechanisme. De maalderij was in bedrijf van 1929 tot 1986. De uitrusting is volledig bewaard en bevat onder meer een horizontale ééncylinder-dieselmotor van het merk Deutz.

 

 

Ook 's morgens heeft het fietsen in de Middelkerkse polders zijn charme.

 

 

Godelieveroute
afstand: 50 km

De route heeft als bestemming de abdij Ten Putte in Gistel, bedevaartsoord genoemd naar de H. Godelieve. De route start in Westende-Dorp en via Wilskerke, Leffinge en de "Groene 62", de vroegere spoorlijn Oostende-Torhout, kom je in Gistel. Hier kan je de abdij bezoeken, een oase van rust en stilte. Vanwaar de naam Zevekote en Slijpe afkomstig zijn, kom je te weten op de terugweg van deze mooie route.

 

                 
abdij Ten Putte in Gistel (Godelieveroute )
  schoorbakkehoeve (Schoorbakkeroute)

 

Schoorbakkeroute
afstand: 48 km

De Schoorbakkeroute laat de fietser kennis maken met de weidse kustpolders tussen Middelkerke en Diksmuide. Langsheen het traject vind je tientallen imposante abdijhoeves; vanuit het vertrekpunt Middelkerke leidt de route naar de aloude polderdorpjes Leffinge, Schore en Slijpe en naar de Diksmuidse deelgemeente Keiem. De terugweg voert langs de Ijzer waar namen als Tervaete en Schoorbakke herinneren aan de bloedige veldslagen uit WO I. De imposante als restaurant uitgebate Schoorbakkehoeve (Schorestraat 61, Schore) is een aangename stopplaats.De Schoorbakkehoeve werd vroeger de Knuydtswalle genoemd. Ze werd gebouwd in 1176, in Saksische stijl (hoefijzervorm). De 18de-eeuwse boerderij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig vernield, maar nadien wederopgebouwd. Rond de hoeve lag een wal en een brede sloot, waarvan nu alleen nog de stenen toegangspoort te zien is.

Je kan er nu feesten geven, logeren of gewoon een pannenkoek komen eten.

 

 

Westhoekroute
afstand: 48 km

Deze fietsroute met het dorpje Zoutenaaie als bestemming start in Westende-Dorp en leid je door het mooie landschap van de Westhoek. Je rijdt ook tot aan het sluizencomplex in Nieuwpoort dat een grote rol heeft gespeeld in WO I. Wil je meer weten over het voormalige kleinste dorpje van België en andere schilderachtige plekjes, dan maak je met deze fietsroute de juiste keuze.

 

Freddy Maertens fietsroute
afstand: 42 km

Freddy Maertens fietste een onwaarschijnlijk palmares bij elkaar. Twee wereldtitels en een Belgische driekleur, drie keer de groene trui in de Tour, eindwinnaar van de Vuelta, negen klassieke overwinningen, 102 etappezeges in diverse rittenwedstrijden. Na Freddy Maertens kan geen enkele Belg nog een dergelijke erelijst voorleggen. Tijdens deze fietsroute volgen we voor een deel het trainingsparcours van de tweevoudig werelkampioen die opgroeide in Lombardsijde.

 

Landbouwleerpad
afstand: 35 km

Het landbouwleerpad brengt je langs landelijke rustige wegen, langs grachten en vaarten die bij mooi weer uitnodigen tot een rustpauze of picknick. Aan de ingang van bepaalde hoeves krijg je meer uitleg over de landbouwbedrijven, hun specialiteiten en ook over twee typische polderteelten nl. wintertarwe en suikerbieten. Deze fietsroute heeft twee startplaatsen: Middelkerke en Westende. Na 4 km is het parcours vanuit beide startplaatsen gelijklopend.

 

 

Spermalieroute
afstand: 32 km

Deze landelijke route start in de Ijzerlaan in Middelkerke en loopt door een streek die het Middelland genoemd wordt. Fietsend langs kreken en historische hoeves, ontdek je de mooie polderdorpjes van het hinterland. De naam van de fietsroute verwijst naar het Spermaliehof,

Bruggesteenweg 41, Middelkerke

De Spermaliehoeve werd herbouwd in 1920. Oorspronkelijk (iets voor 1200) stond op die plaats een klooster van de Orde van Citeaux. De kloosterzusters verrichten er vooral landbouw en polderden hiervoor grote stukken grond in. Al in de 13de eeuw verhuisden de zusters naar Sijsele.  

De schilderachtige hoeve behoort tot de voorbeelden van de typische polderhoeven met monumentale toegangspoort. Het schild en het jaartal van de hoeve worden in de poort vermeld. De verschillende gebouwen staan rond het vierkantige erf gegroepeerd. Het gebruikte materiaal is vooral baksteen.

De Spermaliehoeve wordt als vakantiehoeve uitgebaat en is ook gekend voor de jaarlijkse optredens van Willem Vermandere.

 

           

Zowel de Spermaliehoeve (links) als het Nieuw Tempelhof (rechts) zijn uitstekende plekjes om tijdens een fietstocht even op adem te komen met een lekker drankje.

 

 

Tempelhofroute
afstand: 19 km

De Tempelhofroute is een heel afwisselende route. De route begint tussen de duinen om dan het hinterland in te trekken. Rustige wegen, langs de Lovie- en Rattevallewijk, brengen je tot aan de historische hoeve "Het Groot Tempelhof". Op de terugweg nemen we het jaagpad langs de vaart om dan via de Abdisweg en de Heirweg terug aan ons vertrekpunt te komen. 

In de maanden juli en augustus is er bij de Abdishoeve een maïsdoolhof met stripfiguren (zie ook de rubriek kinderen)

 

Vaartroute
afstand: 17 km

Deze route begint en eindigt tussen de duinen maar je fiets ook, zoals de naam zegt, een heel eind langs het jaagpad naast de vaart Nieuwpoort-Plassendale. Je rijdt door Leffinge langs de Kalkaert en de Fleriskothoeve.
Fleriskotstraat 92, Wilskerke 
(zie wandelroutes voor foto)

De Fleriskothoeve is een mooie hoeve met een Friese schuur. Vroeger had deze schuur een strodak, maar die is enkele jaren geleden afgebrand. Het dak werd hersteld met pannen.

Over de Fleriskothoeve doet een leuke legende de ronde. Fleris, de knecht, was een watergeest en deed niets liever dan de andere knechten en meiden pesten. De boer en de boerin gingen ten einde raad naar de dorpspastoor. De pastoor gaf hun de raad Fleris pap met look te geven. Diezelfde avond kreeg hij dus pap met look, maar hij proefde het en riep: “Aha, pap met look, Fleris verhuist en het geluk ook.” Hij verdween en diezelfde nacht brandde de hoeve af.

 

 

Nieuwe digitale fietsroutes in Middelkerke

 

 

     

Het gemeentebestuur van Middelkerke is bezig

met het vernieuwen van zijn fiets- en wandel

routes. Ze nemen je mee langs 150 interessante

erfgoedlocaties in Middelkerke.

 


De routes zijn digitaal: je kan ze downloaden

op een smartphone of gps, en onderweg tonen ze

je meer informatie over al die pittoreske

gebouwen in Middelkerke.

 

Hiervoor moet je wel eerst de gepaste, maar

gratis, applicatie downloaden.

Ulugh voor Android, Blackberry & Windows Mobile,

Guide You voor iPhone & Android en RaceYou voor

iPhone.


Wie nog niet meesurft op de smartphone of gps,

kan de routes nog altijd afdrukken of koppelen

met de fietsknooppunten.

 

Deze man gaf er de voorkeur aan om Middelkerke

te doorkruisen op zijn step.

 

 

bekijk hier de digitale fietsroute over geloof en bijgeloof (26km)

klik hier om deze route te downloaden op GPS

 

 

bekijk hier de digitale fietsroute over kwelduivels en plaaggeesten (31km)

klik hier om deze route te downloaden op GPS

 

 

bekijk hier de digitale fietsroute van de tempeliers (36km)

klik hier om deze route te downloaden op GPS

 


bekijk hier de digitale fietsroute over dijken en geulen (38km)

klik hier om deze route te downloaden op GPS

 

 

 

 

 

                 

foto's Roy Vergé - Oostende

 

 

home