Belgische kust: Middelkerke: evenementen

 

 

Openingsweekend van Raversyde

 

jaarlijks rond de Pasen (neem contact op met het museum)

 

Nieuwpoortsesteenweg 636 Oostende

(op de grens tussen Middelkerke en Oostende, vlakbij de luchthaven)
tel. 059/70.22.85

E-mail: info@raversyde.be

 

Dit weekend is er gratis toegang in de 3 musea van Walraversyde. Er zijn diverse activiteiten: rondleidingen door gidsen en reënactments en kunt u een kijkje nemen achter de schermen van de vogelopvang.

Let wel: activiteiten zijn niet elk jaar hetzelfde. Neem van te voren contact op met het museum om teleurstellingen te voorkomen.

 

 

Openluchtmuseum Atlantikwal

 

Een uniek geheel van bunkers en loopgraven in de duinen, nauwkeurig heringericht zoals 60 jaar geleden. Deze site is in Europa één van de best bewaarde overblijfselen van de Atlantic wall.
In het openluchtmuseum zijn twee afzonderlijke wandelingen mogelijk, die elk ongeveer 90 minuten in beslag nemen.

Bij de eerste wandeling ligt de klemtoon vooral op de Eerste Wereldoorlog, bij de tweede wandeling kan men een aantal personeelsbunkers en de nodige accommodaties uit de Tweede Wereldoorlog bezoeken.

 

Soms kunt u getuige zijn van een reënactment.

Dit houdt in dat de tweede wereldoorlog waarheidsgetrouw wordt "nagespeeld".

 

Klik hier: You Tube: de atlantikwal

 

 

             

 

 

 


 

Het middeleeuws vissersdorp

 

De verdwenen vissersnederzetting Walraversijde is één van de belangrijkste archeologische sites in Vlaanderen en één van de best bestudeerde middeleeuwse vissersgemeenschappen in Europa.
Wil je de vissers van het dorp Walraversijde beter leren kennen? Dit weekend worden de middeleeuwse huizen in het museum door een tiental reënactors opnieuw bewoond.

Op een beperkte, kleinschalige maar toch boeiende wijze  kom je te weten hoe men toen leefde, hoe delen van het huis of de inboedel werden hersteld, welke kruiden er in het tuintje groeiden enz. Een bijzondere manier om het museum en de boeiende geschiedenis van het verdwenen dorp te leren kennen. Dde vissers staan zelf centraal.  Welke kledij droegen ze? Hoe herstelden ze hun netten? Met wat hielden de vissers zich dagdagelijks bezig? Ze krijgen gezelschap van enkele middeleeuwse muzikanten en glasbewerkers.
Een bijzondere manier om het museum en de boeiende geschiedenis van het verdwenen dorpje te leren kennen!

 

             

 

 

 

 

Memoriaal Prins Karel (Karel van Vlaanderen) + Vlaamse zaal

 

Het "Paviljoen van de Prins" is een eenvoudige visserswoning uit de negentiende eeuw die door de Prins als woning werd gebruikt. Het originele meubilair van de woonkamer kreeg zijn plaats terug, samen met de vele kunstvoorwerpen en snuisterijen die aan het interieur een eigen karakter verlenen. De bezoeker ziet er zijn palet, zijn golfstokken, de stoel van Napoleon waarvoor de Regent een voorliefde koesterde, de beeldhouwwerken die koningin Elisabeth boetseerde en een portret van Leopold II dat de opeenvolgende verblijven van de Prins sierde. In de keuken, waar de Prins bij voorkeur schilderde, is het koninklijk vaatwerk terug opgesteld. De bonte kleuren van het interieur werden na de restauratie nauwgezet opnieuw aangebracht en zullen vele bezoekers verrassen.

 

 

 

 

           

 

 

klik hier voor meer informatie over de 3 musea

 

 

Het natuurpark

 

Het gebied ten oosten van de Atlantikwall en ANNO 1465 werd bijna volledig heringericht als natuurgebied: de graslanden werden hersteld en er werden meer groen, bos- en waterpartijen aangelegd. Daarnaast werden ook attractieve wandel- en fietspaden en een speelweide met speeltuigen en ‘speelbulten’ voorzien. In totaal is het gebied zo’n 50 ha groot. Eind januari/begin februari 2015 werden reeds 20.000 nieuwe planten, waaronder 15.500 bomen aangeplant.

 

Een afwisselend landschap van water, rietvelden, graspartijen, hooilanden, beplantingen en bossen nodigt uit tot een verkennende wandeling. In elk jaargetijde is er iets nieuws te ontdekken: lentebloeiers, zomerse hooilanden, trekkers in de herfst en overwinteraars vullen er de jaarkalender.

 

Bij de heropening in 2015 werd een nieuwe mobiele app gelanceerd. ‘Raversyde Natuurpark’ is een spannend detectivespel waarmee de bezoeker het Natuurpark ontdekt.

 

 

 

VOC opvangentrum voor vogels en wilde dieren

 

Kom het opvangcentrum achter de schermen verkennen! Wat gebeurt er met gekwetste, met olie besmeurde of zieke vogels die worden binnengebracht. Je krijgt er de vogels te zien die op dat ogenblik te gast zijn en ziet hoe er gewerkt wordt. Wat krijgen de roofvogels om te eten? Hoe wassen ze een olievogel? Hoe zien de zwembaden eruit? Waar zitten de egels? Waarom hen geen melk geven? Hoe kun je helpen en steunen...

 

Om 14u start er aan het VOC een begeleide wandeling door het domein; onderweg kom je alles te weten over de planten en dieren die er voorkomen: speuren in een poel naar lenteleven zoals amfibieën, larven van libellen,….

Maar ook proeven van lentefrisse planten die je in de natuur en de natuurwinkel kunt vinden!
Om 15u worden er een aantal herstelde vogels vrijgelaten.

 

Nieuwpoortsesteenweg 642, 8400 Oostende

Tel: +32-(0)59/80.67.66 -

 

klik hier for e-mail

klik hier voor hun website

 

         

 

 

         

 

 

home