Belgische kust: Oostende

 

 

De oesterputten

 

Schietbaanstraat 84
8400 Oostende
http://www.aquacultuur.be
Tel: 059/330873

bereikbaar met de kusttram, richting Knokke, halte Weg naar de Vismijn + 1 km te voet

 

Net zoals New York kan Oostende bogen op een roemrijk oesterverleden. Aan het eind van de 19de eeuw stond de Oostendse platte oester op de kaart van alle luxerestaurants van Europa en werd ze gegeten tot aan het hof van de Russische tsaren. Tijdens WOI kregen de oesterputten het al zwaar te verduren, maar het was de slechte waterkwaliteit die in de jaren ’70 de genadeslag gaf. Vijftien jaar geleden begon De Oesterput aan de Oostendse Spuikom, vlak bij de vuurtoren, de enige echte Oostendse oester of Ostendaise opnieuw te kweken en te affineren (op smaak brengen).

Het resultaat is een milde oester, minder zilt dan zijn Franse of Zeeuws-Vlaamse soortgenoten, zeg maar een oester voor iedereen. Al hebben de Fransen wel een leuke uitleg voor de naam bedacht: huître zou verwijzen naar de huit (acht) maanden met een ‘r’, waarin de oester eetbaar is. Nog meer anekdotes over deze parel van Oostende kom je aan de weet tijdens aan een origineel bezoek aan de oesterkwekerij.

 

Na een fotomontage met bijhorende uitleg wordt u begeleid naar de verschillende kwekerijen die zowel binnen en buiten waar de verwaterd worden. U krijgt informatie over hoe zij de Oostendse oesters kweken, hoe de oesters groeien,.... daarnaast krijgt u ook een heleboel informatie mee over allerlei andere schelp- en schaaldieren zoals bijvoorbeeld hoe een kreeft koken, wat het verschil is tussen een vrouwtjeskreeft en een mannetjeskreeft, wat het beste smaakt, hoe een oester te openen...

 

 

Na de rondleiding krijgt u enkele oesters met een glaasje witte wijn aangeboden. Of U kunt ook kiezen voor een all-in koud buffet met kreeft, langoustines, gerookte zalm & heilbot, groenten,...

Er zijn verschillende bezoeksformules:
educatief bezoek, bezoek met degustatie, bezoek met visbuffet, bezoek met barbecue of tenslotte bezoek met broodjesmaaltijd.

 

           

 

 

 

Shellness

 

Sinds eind april 2013 kunt u op de locatie terecht voor een wellnessbelevenis. De privé wellness 'Shellness' beschikt over alle faciliteiten om u een zalig moment van rust te bezorgen: Sauna Infrarood ligbank, een openlucht jaccuzzi, een stoombad, een regendouche en een relaxruimte.

De relaxruimte, sauna, stoombad, jacuzzi en douche worden allen verlicht met een kleurrijk lichtspel, die u eventueel zelf kan instellen.

Voor meer informatie over de prive wellness "Shellness" kunt u een kijkje nemen op de website van Shellness

 

 

 

         
           
         

 

 

 

 

 

home