Belgische kust: Middelkerke: activiteiten

 

 

Activiteiten natuur

 

Natuur ontdekken: Duinpieper

 

Zin om het strand en de duinen op een actieve manier te beleven? De "Duinpieper" is een handig rugzakje met leuke opdrachten en doe-materialen rond strand en duinen. Je leert ‘jabbertalken’, zand kneden en vormen en je doet de Vlinder-fit-o-meter. Je ontdekt de pracht van de zebrarups en je neemt een vitaminekuur met duindoorn. Met behulp van een determinatiekaart leer je op een zeer eenvoudige manier de meest voorkomende schelpen en aanspoelsels van de Belgische kust kennen. Met de verrekijker kun je vogels van dichterbij bekijken en met de potloep of de opzetloep zie je de kleinste diertjes of plantjes heel wat groter.
De Duinpieper is gratis te lenen bij de dienst voor toerisme.

 

 

 

 

 

De warandeduinen is een smalle duinengordel. Er is een grote afwisseling in vegetatie.
De planten hebben zich aangepast aan de speciale omstandigheden dicht bij zee: wind, zout, zandige kalkrijke bodem, extreme temperaturen en weinig water.

info: Hugo Desmet 059-31 09 54

www.natuurpunt.be

 

 

 

 

           

 

 

Neem ook eens een kijkje in het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Raversijde.

Voor meer info: klik hier

 

 

Geleide natuurwandelingen

 

Zomerwandelingen in de warandeduinen.
Elke zondagochtend in juli en augustus organiseert het Agentschap voor Natuur, Bos en Natuurpunt wandelingen in de bloemrijke duingraslanden met de bloeiende wilde orchideeën.
Start : 10u30 bij de witte watertoren.

 

 

 

natuurwandelingen in het natuurgebied Walraversijde (bij het vogelopvangcentrum)

In het Natuurpark van Raversyde worden elk jaar natuurwandelingen georganiseerd in samenwerking met het Voc Oostende, Natuurpunt Middenkust (en de Strandwerkgroep) & NME Steunpunt Kust. Meer info via Natuurpunt Middenkust (Johan Broidioi - 059 30 57 96). Alle wandelingen starten vanaf het Vogelopvangcentrum Oostende (Nieuwpoortsesteenweg 642), tenzij anders vermeld.

(Nieuwpoortsesteenweg 642 Raversijde)

 

 

VOGELZANG

Niet alleen de standvogels brengen u wellicht al in de mood, maar ook heel wat vogels uit Afrika proberen u te bekoren met hun zang. Een rietzanger speciaal voor u uit West - Afrika ... U komt toch ook!

Info: Johan Broidoi - 059 30 57 96

start vanaf het Vogelopvangcentrum

 

PRINSHEERLIJK VLINDEREN

21 juli 2015: 10U – Gids (NL): Johan Broidoi 059 30 57 96

Vlinders en warme zomers, het is een goed huwelijk. De afwisseling van grasland, struweel en bos speelt een rijke vlinderfauna in de kaart en dat vind je nu juist in Raversyde. Laat de kinderen maar hun netje meebrengen, zo leren ze alle vlinders kennen en ... loslaten.

Organisatie: provinciedienst NME (steunpunt kust) i.s.m. Natuurpunt Middenkust

start vanaf het Vogelopvangcentrum

 

BOEKETJE RAVERSYDE

16 augustus 2015: 10U – Gids (NL): Johan Broidoi 059 30 57 96

Het domein ligt op de overgang van duin en polder en zo kan de bloemenliefhebber van twee walletjes snoepen: de soorten van de lichte zandgrond en de soorten die liever in de zware klei aarden. Komt daar nog bij dat de natuurontwikkelingswerken enkele verr assende planten aan het licht brachten. De eerste liefhebbers van deze plantenpracht zijn de vogels.

 

Organisatie: provinciedienst NME (steunpunt kust) i.s.m. Natuurpunt Middenkust en Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren.

start vanaf het Vogelopvangcentrum

 

SPRINKHANENWANDELING

16 augustus 2015: 14u – Gids (NL): Miel Ferdinande 059 30 57 96

Met een sprinkhanengids zit je goed, want die vangt de beestjes. Zo zie je dat er heel wat va riatie zit bij die springers en dat sprinkhanen als warmte - minnende soorten de opwarming van het klimaat mee aantonen. Kijk maar uit naar het Zuidelijk spitskopje!

Organisatie: provinciedienst NME (steunpunt kust) i.s.m. Natuurpunt Middenkust en Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren.

start vanaf het Vogelopvangcentrum

 

 

TUSSEN LAAG WATER EN VLOEDLIJN

20 september 2015: 10u

Nonnetje, gaper, pokken, een zeedruif ... je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het aan zee. Met een uitgelezen gids geven schelpen, krabben, wieren, ... hun geheimen prijs. Gids (NL): Strandwerkgroep

Info : Johan Broidioi – 059 30 57 96

Start: Koninklijke Baan t.h.v. tramhalte Raversijde, afspraakplaats t.h.v. de roze villa "Jan Van Gent"

Organisatie: provinciedienst NME (steunpunt kust) i.s.m. Natuurpunt Middenkust en de Strandwerkgroep

 

 

kievit jong

 

Individuele natuurwandelingen

 

Groene-halte-wandelingen zijn wandelingen die starten en eindigen aan een station, bus- of tramhalte. Elke wandeling staat beschreven in een brochure die te koop is in de lijnwinkel of de dienst van toerisme of via www.groenehalte.be

 

klik hier voor de groene-halte-wandeling Raversijde-Warandeduinen

afstand: 7.5 km

 

klik hier voor de groene-halte-wandeling Polders en IJzermonding

afstand: 12,5 km en toegankelijk met kinderwagens en rolstoelen

 

 

 

 

De pelikanen leven normaal in Zuid-Oost Europa en trekken in oktober in grote groepen weg naar het gebied rond de Rode Zee, zuidwaarts tot Oost-Afrika.

Eind april, begin mei keren ze weer terug. Tijdens de trek leggen ze afstanden af van 1500 tot 6500 km.

Soms verdwalen ze tijdens de trek tot bij ons, maar dit komt zelden voor. Misschien was deze wel ontsnapt uit gevangenschap? Het is wel apart om er een te zien tijdens een strandwandeling en hij leverde een mooie foto op.

 

Als u een natuurliefhebber bent, maak dan zeker een uitstap naar het Zwin in Knokke. Beschermd natuurgebied (30 km verderop tegen de Nederlandse grens) met een gevarieerde flora en veel broedende vogels.

Voor info klik hier

 

 

 

home