Belgische kust: Middelkerke: bezienswaardigheden

 

 

Architectuur

 

 

Belle epoque

 

(art nouveau - neorococo - eclectiek - cottagestijl)
periode van belle epoque: 1880 - 1920

 

 

Op deze oude foto kunnen we nog een beetje de sfeer opsnuiven van hoe de stad er voor de vroege kusttoeristen uitzag. Geen hoge appartementsgebouwen, maar kleine, charmant vormgegeven burgerhuizen, winkels en hotels waren toen de norm.

Deze villa’s zijn een mooi voorbeeld van buitenverblijven in de vroege 20ste eeuw. Veel rijke burgers uit het binnenland hadden hier een eigen villa, waar ze dan in de zomer kwamen verblijven. Kusttoerisme was aanvankelijk vooral een zaak van de elite, die weliswaar hun huispersoneel meenam naar het buitenverblijf, maar dan vooral om ‘monsieur’ en ‘madame’ ook aan zee op hun wenken te bedienen.
De ‘mode’ van het zomertoerisme werd in ons land ook door de koninklijke familie gestimuleerd: Leopold I liet een residentie in Oostende optrekken, waarvan vooral zijn zoon, koning Leopold II gretig gebruik zou maken. Deze koning moedigde de burgemeester van Oostende zelfs aan ‘Engelse wijken’ op te trekken.
Qua indeling vinden we eenzelfde soort architectuur terug als in de steden: bel-etagevilla’s waarbij de vertrekken van het dienstpersoneel voornamelijk halfondergronds terug te vinden zijn. Een cultuur die vandaag verdwenen is, maar waarvan de architectuur gelukkig bewaard kan blijven dankzij hun status van beschermde monumenten.

 

2 van deze villa's die zich in de buurt van onze studio bevinden, heb ik hieronder vermeld:

 

 
links: villa'Cogels'
       
         
     
   
     
   
     
   
   
   
   
     
   
     
 
 
 
 
 
 
 
 
    rechts: villa'Doris'

 

 

Villa Cogels

Zeedijk nr. 58 Middelkerke

Naamgeving naar de bouwheer, de Antwerpse baron Cogels, van circa 1900, Oorspronkelijk symmetrisch opgevat enkelhuis van drie traveeën; souterrain en drieëneenhalve bouwlagen onder plat dak. Eclectisch parement van arduinsteen; sokkelvormende begane grond met bossage-imitatie. Art-nouveaugetinte sierelementen cf. onder meer banden en casementen met keramiektegels met floraal zweepslagmotief, en ijzeren balkonleunigen. Risalietvormende smalle linker en rechter travee en brede middentravee. Linker travee: rondboogdeur met tweeledig spitsbogig bovenlicht - bereikbaar via trapjes -, erboven overhoekse erker met ajuindakbekroning (zinken afdekking), bekronende borstwering met schelpmotief en pijlervormig topstuk. Gelijk opgevatte rechter travee, echter met deur naar het souterrain en weglating van de erker. Middentravee opengewerkt d.m.v. loggia's met ongelijke korf- en rondboogopeningen. Horizontale gevelgeleding d.m.v. cordonlijsten, de als eenheid opgevatte mezzanine met twee- en drielichten (met zuiltjes) en kroonlijst op klossen met bekronende geajoureerde borstwering. Rechthoekige muuropeningen; vernieuwd houtwerk.

 

Villa Doris

Zeedijk nr. 177. Middelkerke

Pand met neorococo-inslag van ca. 1899 Sierelementen als gesculpteerde schelpen met ingewerkte zeemotieven en omlijste casementen. Getoogde vensters; behouden houtwerk met uitgewerkte roedeverdeling in de bovenlichten. Loggia uitgewerkt met sierlijke deur- en vensterwand en faience muurdecoratie met voorstelling van blauwe regen; gietijzeren leuning.

 

 

Het interbellum

 

Ook zijn er in Middelkerke nog talloze stijlen te vinden van het interbellum: kubisme, modernisme. art deco,...

 

 

De Rotonde (hotel Bellevue)

Zeedijk 300, 8430 Westende

 

 

 

 

Het unieke Grand Hotel Bellevue was het eerste en meest extreme voorbeeld van de nieuwe rationele vormprincipes van architect Octave van Rysselberghe. Hij probeerde een neo-palladianisme te verzoenen met een cottage-architectuur. Het pand had een vooruitstrevende constructiemethode, waarbij een skelet uit gewapend beton werd bekleed met natuurstenen platen. In juni 1911 werd het luxehotel geopend. Het telde toen 120 kamers, twee liften en zestien baden met warm zeewater. Ook de leden van de Koninklijke familie kwamen hier op vakantie.

Na de schade van de eerste Wereldoorlog werd het in het begin van de jaren 20 gerestaureerd en kreeg het gebouw een modernistischer karakter. Zo werd het rode pannendak, een van de cottage-elementen, vervangen door een vijfde bouwlaag en werd de zuidelijke vleugel niet meer volledig herbouwd.

 

 

home