Belgische kust: Middelkerke: bezienswaardigheden

 

 

Dronkenput

 

 

Ontstaan in 1876 en dankzij een zee- en tramlijnverbinding met het naburige Oostende, vormde Middelkerke rond de vorige eeuwwisseling reeds een druk bezochte familiebadplaats. Om tijdens de zomerperiode aan de toenemende vraag naar drinkwater te voldoen, besloot de gemeente raad in 1897 een betonnen leiding aan te leggen van het kanaal Nieupoort-Plassendale. Dit zou het water 3km verder leiden naar een reuzegrote vergaarbak, waar het zou gezuiverd worden door een filtersysteem.

 

 

 

 

Hetzelfde jaar startten de werken. Een omvangrijke put werd gegraven tot 9m diepte. Dit ging gepaard met grote moeilijkheden door de waterzieke, moerassige ondergrond. Toen een eerste poging om een betonnen bak ter plaatse te maken mislukte, werd een tweede, zwaardere vergaarbak gebouwd. Om stabiliteit te verwerven, werden de omliggende putten met aande gevuld.

In april 1899 werd de nog lege bak door een plotse steiging van het grondwater omhoog geduwd: de ongelijke gewichtsverdeling veroorzaakte echter een schuine toestand. Zo kwam de bak gedeeltelijk boven de oppervlakte uit als een sterk hellend vlak. Men probeerde nog door ballast de bak opnieuw te laten zakken, doch alle pogingen bleven vruchteloos.

 

 

De naam 'dronkenput' is er niet voor niets. Binnen in de put ervaar je evenwichtsverlies omdat je je wil richten naar de vele schuine pijlers tussen een vlakke waterspiegel.

 

Deze put werd tijdens de oorlog als schuilplaats gebruikt; meerdere gezinnen brachten er dikwijls de nacht door.

 

Technische gegevens

lengte: 14,2m

breedte: 8,5m

diepte: 4,5m

inhoud: 500.000 liter

gewicht: 213 ton

hellingsgraad: 12°

gerestaureerd in 1992

locatie: Kapelstraat 55-Middelkerke

 

Voor een bezoek aan de dronkenput kan je contact nemen op het nummer 059 30 89 20.

 

klik hier om de dronkenput rondom te bekijken

 

 

 

home