Belgische kust: Middelkerke: bezienswaardigheden

 

 

VOC opvangcentrum voor vogels en wilde dieren

 

Vrije ingang elke dag tijdens de openingsuren: van 9u tot 12u en van 13u30 tot 17u30.

Je kunt er zien wat er gebeurt met gekwetste, met olie besmeurde of zieke vogels die worden binnengebracht.

 

Open deur dag 17 augustus 2014:

Kom het opvangcentrum achter de schermen verkennen! Je krijgt er de vogels te zien die op dat ogenblik te gast zijn en ziet hoe er gewerkt wordt. Wat krijgen de roofvogels om te eten? Hoe wassen ze een olievogel? Hoe zien de zwembaden eruit? Waar zitten de egels? Waarom hen geen melk geven? Hoe kun je helpen en steunen ..

klik hier voor info

 

Nieuwpoortsesteenweg 642, 8400 Oostende

Tel: +32-(0)59/80.67.66 -

klik hier for e-mail

klik hier voor hun website

 

 

   

 

 

   

 

 

   

 

 

   

 

 

   

 

 

 

Natuurgebied van Walraversijde

 

Naast de vogelopvang kan men vrij wandelen in een stuk natuurgebied - polder. Er komen hier vele vleermuizen en zelfs vossen voor. Deze laten zich echter niet vlug zien, want het zijn schuwe dieren. Let wel! mocht u er ooit 1 (dood) vinden, raak ze niet aan (gevaar voor de ziekte rabiës).

 

             

 

 

natuurwandelingen in dit gebied

de meeste wandelingen vertrekken vanuit de vogelopvang (behalve laag water en vloedlijn)

 

VOGELZANG

27 april 2014: 8U – Gids (NL): Paul Lingier

Niet alleen de standvogels brengen u wellicht al in de mood, maar ook heel wat vogels uit Afrika proberen u te bekoren met hun zang. Een rietzanger speciaal voor u uit West - Afrika ... U komt toch ook!

 

Info: Johan Broidoi - 059 30 57 96

start vanaf het Vogelopvangcentrum

 

TUSSEN LAAG WATER EN VLOEDLIJN

3 mei 2014: 10U30

Nonnetje, gaper, pokken, een zeedruif ... je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het aan zee. Met een uitgelezen gids geven schelpen, krabben, wieren, ... hun geheimen prijs. Gids (NL): Strandwerkgroep

Info : Johan Broidioi – 059 30 57 96

Start: Koninklijke Baan t.h.v. tramhalte Raversijde, afspraakplaats t.h.v. de roze villa "Jan Van Gent"

Organisatie: provinciedienst NME (steunpunt kust) i.s.m. Natuurpunt Middenkust en de Strandwerkgroep

 

PRINSHEERLIJK VLINDEREN

20 juli 2014: 10U – Gids (NL): Johan Broidoi 059 30 57 96

Vlinders en warme zomers, het is een goed huwelijk. De afwisseling van grasland, struweel en bos speelt een rijke vlinderfauna in de kaart en dat vind je nu juist in Raversyde. Laat de kinderen maar hun netje meebrengen, zo leren ze alle vlinders kennen en ... loslaten.

 

Organisatie: provinciedienst NME (steunpunt kust) i.s.m. Natuurpunt Middenkust

start vanaf het Vogelopvangcentrum

 

BOEKETJE RAVERSYDE

17 augustus 2014: 10U – Gids (NL): Johan Broidoi 059 30 57 96

Het domein ligt op de overgang van duin en polder en zo kan de bloemenliefhebber van twee walletjes snoepen: de soorten van de lichte zandgrond en de soorten die liever in de zware klei aarden. Komt daar nog bij dat de natuurontwikkelingswerken enkele verr assende planten aan het licht brachten. De eerste liefhebbers van deze plantenpracht zijn de vogels.

 

Organisatie: provinciedienst NME (steunpunt kust) i.s.m. Natuurpunt Middenkust en Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren.

start vanaf het Vogelopvangcentrum

 

SPRINKHANENWANDELING

17 augustus 2014: 14u – Gids (NL): Miel Ferdinande 059 30 57 96

Met een sprinkhanengids zit je goed, want die vangt de beestjes. Zo zie je dat er heel wat va riatie zit bij die springers en dat sprinkhanen als warmte - minnende soorten de opwarming van het klimaat mee aantonen. Kijk maar uit naar het Zuidelijk spitskopje!

 

Organisatie: provinciedienst NME (steunpunt kust) i.s.m. Natuurpunt Middenkust en Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren.

start vanaf het Vogelopvangcentrum

 

 

 

Nacht van de duisternis op het middeleeuws vissersdorp van Walraversijde

in samenwerking met het vogelopvangcentrum en de sterrenkijkersvereniging

adres: naast het vogelopvangcentrum

 

11 oktober 2014, 19u tot 23u

 

Maak kennis met het nachtleven in het vissersdorp Walraversijde...
Verken het heelal met telescopen, verwonder je over vleermuizen en uilen, vlieg mee met de nachtvlinders, laat je onderdompelen in de wereld van de amfibieën en nog veel meer ... tijdens de nacht van de duisternis.
De huisjes worden die avond door enkele re-enactors bewoond. Er is ook gelegenheid tot bezoek aan de vaste tentoonstelling van het archeologisch museum.

Op de site van ANNO 1465 zal het Vogelopvangcentrum zorgen voor natuur - educatieve standjes: stand over inheemse zoogdieren (steenmarter, eikelmuis, muizen..)

De Astro Eventgroup zorgt voor de presentatie (wat is er deze avond aan de hemel te zien) + stellarium (2D planetariumvoorstelling met uitleg), diverse telescopen zullen buiten worden opgesteld. Er worden informatieve panelen geplaatst en er is de lancering van een echte raket om 22.00 uur. Vergeet uw zaklamp niet mee te brengen!

 

 

 

home